A televíziózás hátfájdalmat okozhat

MTI
MTI
2004.08.30. 15:44
Hosszan tartó és nehezen gyógyítható hátfájdalmat okozhat a napi többórás televíziózás - állapították meg kutatók. A New Scientist című tudományos folyóiratban megjelent írás szerint az egyhelyben ülés tétlenségre kárhoztatja a hát alsó részét tartó, és mozgás közben aktívan dolgozó izmokat, amelyek azonban szinte teljesen kikapcsolódnak a tétlenségre kárhoztatott állapotban.

Az ausztráliai Queensland egyetemének munkatársai nyolc héten át tartó ágynyugalomra önként vállalkozó 19 fiatal férfit vizsgáltak. Az ágynyugalom gyakorlatilag ugyanazt a hatást váltja ki a hátizmokra, mintha valaki a televízió előtt heverve tölti napjait - mondta a New Scientistnek Julie Hides, a kutatási program egyik résztvevője. Ez volt az első olyan átfogó vizsgálat, amely bebizonyította, hogy terhelés nélkül a hát alsó részének a gerincoszlopot tartó izmai kikapcsolódnak.

A vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a tétlenség során ellustult izmok újra aktiválása lassú, és nehéz folyamat. A nyolc héten át önként heverészők közül némelyiknek az izomzata még a vizsgálat befejezése után eltelt hat hónap múlva sem állt teljesen helyre.