A Magyarországi Kanadai Kereskedelmi Kamara és a Kanadai Nagykövetség támogatásával szeptember 12-én tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Terry Fox Futás-t, amelynek teljes bevételét a rákkutatás javára ajánlják fel.

Az érdeklődők a Margitszigeti Atlétikai Centrum Margit-híd felőli bejáratánál regisztrálhatják magukat a futás napján délelőtt tíz órától.

A támogatóknak és a lelkes résztvevőnek köszönhetően 1997 óta 79,6 millió forint értékben tudtak a szervezők műszereket adományozni magyarországi rákkutatók részére.

Terry Fox története egy elszánt és bátor kanadai fiatalember története. Terry Fox tizennyolc éves korában csontrák következtében elveszítette egyik lábát. A kórházban betegtársai és saját küzdelme láttán arra az elhatározásra jutott, hogy keresztül futja Kanadát, hogy felhívja ezáltal a közvélemény figyelmét erre a szörnyű betegségre és adományokat gyűjtsön a rákkutatás céljára. Futását a "REMÉNY MARATONJA"-ként keresztelte el. St John's-tól, Newfoundland atlanti óceáni partvidékéről indult 1980 április 12-én. 143 nappal később és 5373 kilométer megtétele után azonban abba kellett hagynia a futást, mert a rák átterjedt a tüdejére is. 1981 június 28-án halt meg, 22 éves korában.