A nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása elősegíti a cukorbetegség kialakulását középkorú és annál idősebb nők esetében - írta a Diabetes Care című amerikai orvosi szakfolyóirat egy bostoni kutató csoport megállapításait idézve. Simin Liu, a bostoni Brigham női klinika munkatársa és kollégái több mint 37 ezer 45 évnél idősebb nő esetében vizsgálták a felnőtt korban kialakuló, nem inzulinfüggő, diabétesz 2 előfordulását az érintettek étrendjével összefüggésben.

A csaknem kilenc éven át tartó vizsgálatban résztvevő nők a vizsgálat elején teljesen egészségesek voltak, sem szív-és keringési betegségben, sem daganatos betegségben, sem pedig cukorbetegségben nem szenvedett egyikük sem, míg a program végére 1558 nőnél diagnosztizálták a megbetegedést.

Megállapításaik szerint azok, akiknek étrendjében a legnagyobb mennyiségű vörös hús szerepelt, 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek diabéteszesek, mint azok, akik a legkevesebbet fogyasztották ezekből a húsféleségekből. A bostoni kutató csoport konkrét húsipari termékekre lebontva is vizsgálta a diabétesz és az étrend kapcsolatát, megállapítva, hogy a legnagyobb kockázatot és szalonnát és hot dogot kedvelő nők vállalták.