horoszkóp

Magzatvíz-vizsgálat helyett ultrahang és vérkép

MTI
MTI
2004.09.20. 10:11
Egy új ultrahangos eljárás sok nem túl fiatalon szülő nőt megkímélhet a magzatvíz-vizsgálat kockázataitól, és ennek igen nagy a jelentősége, hiszen például Németországban már minden ötödik szülő anya 35 évnél idősebb. Minderről egy Hamburgban tartott nőgyógyászati kongresszus alkalmából beszélt Dr. Ulrich Gembruch, a bonni egyetemi nőgyógyászati klinika professzora. Kifejtette: az ultrahangos- és vérvizsgálatok kombinációjával 90 százalékos valószínűséggel kizárható a magzat károsodása. Mint elmondta, erre több nagyarányú angliai vizsgálat szolgált bizonyítékkal. Londonban olyan számítógépes programot fejlesztettek ki, "amely az anya kora által adott rendellenességi kockázatot az úgynevezett tarkói áttetszőséggel kombinálja".

Ezzel a diagnosztikai eljárással az orvosok ultrahanggal mérik a magzat tarkója táján összegyűlt folyadék mennyiségét, és ebből következtetni tudnak az esetleges fejlődési rendellenességekre, például a Down-kór jelenlétére.

A vizsgálat már a terhesség 11-14. hete körül lehetséges. Ehhez még a vérkép bizonyos jellemzői szolgálnak adattal, és a nem teljesen kockázatmentes magzatvíz-vizsgálat csak akkor válik szükségessé, ha ez a kombinált vizsgálat rendellenességre enged következtetni - mondta a professzor.