A terhes asszonyok, s a kismamák több mint egyhatoda többre tartja szenvedélyét, mint a magzat, illetve a baba egészségét - fogalmazhatnánk meg sommásan a belga orvosok tapasztalatát.

Belgiumban a legutóbbi statisztikák szerint a terhes nők 18 százaléka még mindig dohányzik, azaz évente 16-17 ezer magzat kénytelen passzív dohányosként élni élete első hónapjait. Azoknál a kismamáknál, akik dohányoznak, akár háromszor nagyobb a vetélés kockázata, mint a többi terhes nőnél. Az ilyen környezetben kifejlődő magzatok között pedig több a koraszülött, s általában kisebb súllyal jönnek a világra; egyes adatok szerint az újszülöttek haláleseteinek majdnem fele valamilyen módon szüleik, vagy környezetük dohányzásához kötődik.

A terhesség alatt is dohányzó nők aránya a legkevésbé iskolázott rétegekben a legnagyobb, s azok a nők, akik már többször is szültek, hajlamosabbak a cigarettázás folytatására, mint akik még csak első, vagy második gyereküket várják. Jelenleg Svédországot tekintik mindenki példának, ott ugyanis 23-ról 11 százalékra sikerült leszorítani 10 év alatt a terhesség alatt dohányzó nők arányát