horoszkóp

Gyaloglással az időskori elbutulás ellen

MTI
MTI
2004.09.27. 09:13
A rendszeresen gyalogló idősebb emberek tovább megőrzik szellemi aktivitásukat, és valószínűbb, hogy sikeresebben elkerülik az idős kori elbutulást, mint fizikailag kevésbé aktív kortársaik - írta a Journal of the American Medical Association című lap a bostoni Harvard Egyetem kutatónak vizsgálatait idézve. Az már korábban bebizonyosodott, hogy a sokáig megőrzött fizikai aktivitás csökkenti a szív-és keringési betegségek, a diabétesz, illetve a rák kialakulásának kockázatát, most azonban az is egyértelművé vált, hogy a mérsékelt tempójú testmozgás - mint például a gyaloglás - segít megőrizni az idősödő ember agyi frissességét - hangsúlyozta Jennifer Weuve, a cikk szerzője, a Harvard egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa.

Az egyik, több mint 2500 71-93 év közötti férfi bevonásával végzett vizsgálat során kiderült: azok esetében, akik napi 400 méternél kevesebbet gyalogoltak, 1,8-szer nagyobb valószínűséggel volt tapasztalható időskori elbutulás, mint a naponta 3 kilométert, vagy annál is hosszabb távot gyalogló kortársaiknál.

A másik programban hasonló életkorú nők vettek részt, és az ő esetükben már heti 1-1,5 órányi könnyű gyaloglás is hozzájárult az elbutulás mértékének csökkenéséhez. Az eredményből az következik, hogy azok a hölgyek, akik hetente néhány órát rá tudnak szánni a mozgásra, szellemi képességeiket tekintve több évvel fiatalabbnak érezhetik magukat, mint semmit sem mozgó kortársaik.