Erdélyben gyógyítanak az önkéntes orvosok

2004.10.08. 16:26
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos tagjaiból álló 20-25 fős csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, csecsemőotthonokban, iskolákban és árvaházakban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Ezen kívül gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segítik a rászoruló intézeteket.

A csoport idén - október 9-17. között - már másodszor jár Erdélyben, ahol gyógyító körútján Hargita megyébe látogat el: Csíkba, a Gyimesekbe és Udvarhelyre. Az orvoscsoportban ezúttal gyermekgyógyász, ortopéd orvos, nőgyógyász, neurológus és gyermek-kardiológus lesz. Útközben az orvosok Nagyváradon, ill. Kolozsvárott tartanak előadásokat gyermekgyógyászoknak és orvostanhallgatóknak, Csíkszeredán pedig laparoszkópos bemutató műtéteket végeznek.

A 2003-as adatok alapján - akkor 5010 gyermek vett részt szűrővizsgálaton - idén is több ezer gyermek szűrővizsgálatára és több száz gyógyítására, műtéti előjegyzésére kerül majd sor ezen időszak alatt.

Az orvoscsoport tervezett programja:
Október 11. - Csíkszentmárton, szűrővizsgálat
Október 12.-13. - Gyimesbükk, szűrővizsgálat
Október 14.-15. - Csíkszentdomokos, szűrővizsgálat
Október 15. - Csíkszentdomokos, délelőtt az osztályon fekvő és a környékről érkező problémás esetek vizsgálata
Október 15., 10 óra - ünnepélyes számítógép-átadás Csíkszentdomokoson
Október 15., délután - Székelyudvarhely, problémás gyermekek vizsgálata

A Gyermekmentő Szolgálat októberi útja alkalmával 10 db új személyi számítógépet ajándékoz a csíkszentdomokosi Cseraljai iskolának. A programba emellett sporteseményt is beiktattak: a magyar parlamenti képviselők és a helyi közméltóságok csapatainak futballmeccsére október 15-én, pénteken 11 órakor kerül sor Csíkszentdomonkoson. A mérkőzést idén is a legendás Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezeti.