Az országban mintegy 400 óvodában több mint 16 ezer gyermek vesz részt az óvodai dohányzás-megelőzési programban, amely elsősorban a gyermekek egészségtudatosságát, a passzív dohányzással szembeni ellenállásukat kívánja kialakítani. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet véleményformáló programjának célja, hogy már egészen fiatal korban megismertesse a gyermekeket az aktív és a passzív dohányzás káros hatásaival, mivel már ezt a korosztályt is rengeteg negatív hatás éri környezettükből. A programban résztvevő gyermekek mesék, játékok, szemléltető eszközök segítségével sajátíthatják el az ismereteket.

A jövő évtől a program keretében 4000 iskolába juttatnak el interaktív játékokat tartalmazó cd-ket, amelyekkel az első és második évfolyamosokat szeretnének megismertetni a dohányzás káros hatásaival.

Az adatok szerint a 13-17 év közötti fiatalok közel 30 százaléka gyújt rá havi, heti vagy napi rendszerességgel - a felnőtt lakosság 35 százaléka dohányos - és ezen fiatalok 17 százaléka 10 éves kora előtt kezdett el dohányozni. Mintegy száz óvodából 5-7 óvodában van olyan gyermek, aki már kipróbálta a dohányzást.