A Pekingi Egyetem pszichológiai kutatóintézetének felmérése szerint legalább 50 millió kínai kiskorú, a korosztály 22 százaléka, komoly érzelmi és viselkedési zavarokkal küszködik. Ez már az a generáció, amely a múlt század hetvenes éveinek végén elindított demográfiai program, az egygyermekes családok korában született.

Az egykés családmodell kíméletlen megvalósítása a népesség rohamos növekedését lefékezte ugyan, de a társadalmi szinten fizetendő árról még csak most kezdenek valamiféle képet kapni a szakértők. A Pekingi Egyetem felmérése szerint az iskolába járó kínai gyermekek közel harmada beilleszkedési gondokkal küzd és szinte képtelen uralkodni érzelmein. A problémás gyermekek a kívülálló számára érthetetlen módon hazudoznak, gyakran lógnak az iskolából, rendszeresen követnek el kisebb lopásokat. Érzelmi állapotukat a szorongás és a félelem uralja, depressziósak.

A felmérés szerint különösen a szegényebb családokban és az olyan nagyvárosokban súlyos a gond, mint Peking, vagy Sanghaj. A baj nagyságát jellemzi az a másik felmérés, amely kimutatta, hogy Sanghajban az iskolába járó diákok majdnem egynegyede gondolt már az öngyilkosságra, hat százalékuk pedig egyszer már kísérletet is tett arra, hogy véget vessen az életének.