Köveket sír az indiai lány

MTI
MTI
2004.10.20. 12:59
Ha sír, könnyeivel apró kövek távoznak a szervezetéből - ezzel jár egy ritka betegség, amelyben egy Kelet-Indiában élő tizenöt éves kislány szenved. A falubéliek egy része úgy véli, hogy gonosz szellemek szállták meg a lányt, akadnak viszont olyanok is, akik áldásnak tekintik jelenlétét a falu számára, mivel a tinédzsert az egyik indiai istennő reinkarnációjának hiszik - olvasható a MedNovosztyi című, egészségügyi témákkal foglalkozó, orosz nyelvű hírportálon.

Maga az érintett viszont egyáltalán nem tekinti áldásnak a dolgot, hiszen mielőtt egy kövecske kiürülne, a lányt heves fejfájás gyötri. Kövek ürülnek a szerencsétlen füleiből, orrából, valamint a nyálmirigyeiből.

A kezelőorvos szerint emelkedett vérkalcium-szinttel járó anyagcserezavarról - az ún. kőbetegség ritka vállfajáról van szó. Az esetek többségében a kór vese- vagy epekőképzéssel jár, előfordul, hogy kisebb kövek ürülnek a nyálmirigyekből. A doktor azonban elmondása szerint most először találkozik olyan esettel, amikor valakinek a könnymirigyeiből ürülnének kövek. Bármi is legyen azonban e furcsa betegség oka, az indiai orvosok egyelőre nem képesek segíteni a szenvedőnek.