Az Egészségügyi Világszervezet több évtizede próbálja nemzetközi szinten szabályozni a csecsemőtápszerek marketingjét, mivel világszerte tapasztalható, hogy a csecsemőtáplálási termékek népszerűsítése negatívan hat a szoptatás elterjedésére és időtartamára.

A tudományos kutatások és széleskörű nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO és az UNICEF azt javasolja, hogy a csecsemőket hat hónapos korukig kizárólag szoptatással, később pedig az anyatej mellett megfelelő mennyiségű és összetételű élelmiszerrel kiegészítve lehetőség szerint kétéves korig táplálják. Az anyatej a legideálisabb táplálék a csecsemők számára, amely felvértezi a gyermek szervezetét számos betegség és allergia ellen.

A Szoptatásért Magyar Egyesület november 5-6-án kétnapos tanfolyamot tart Budapesten "A szoptatás jogi védelme, a tápszerek marketingjének és forgalmazásának nemzetközi jogi szabályozása, és a rendelkezések betartásának ellenőrzése" címmel. A tréningen orvosok, védőnők és a szoptatás támogatása iránt elkötelezett civil szervezetek képviselői vesznek részt. Az első napon Lida Lhotska, az IBFAN (International Baby Food Action Network) európai koordinátora tájékoztatást ad az anyatejet helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi szabályozásáról, majd a második napon az egyesület szakértői áttekintik a magyarországi helyzetet és a tápszermarketinget szabályozó nemzetközi kódex ellenőrzésének gyakorlati kérdéseit. Az egyesület tevékenységéről és a rendezvényről bővebb információt a szme@szoptatasert.hu e-mailcímen kaphatnak az érdeklődők.