A pikkelysömörben szenvedő betegekkel a társadalom még mindig számkivetettként bánik - derül ki egy felmérésből, amelyet a Nemzetközi Pikkelysömörnap alkalmából tettek közzé. A több országban végzett vizsgálat szerint az emberek körülbelül fele nem csókolná meg vagy ölelné át pikkelysömörben szenvedő embertársát, és nem úszna vagy étkezne vele együtt.

A pikkelysömör valójában minden ötvenedik embert érintő, gyakori rendellenesség, amelyet mind genetikus, mind környezeti okok kiválthatják, bár minden tíz személy közül kettő úgy véli, a pikkelysömör elsősorban a nem megfelelő higiénia következménye.

A jelentés tapasztalatai alapján Lars Ettarp, a Pikkelysömör-szövetségek Nemzetközi Szervezetének (IFPA) a betegek jogaiért határozottan kiálló elnöke, szükségesnek tartja a betegség széles körben történő megismertetését, annak jobb megértését és a gyógyítás intenzívebb támogatását.

A pikkelysömörbetegek, bőrgyógyászok és a betegséggel foglalkozó különböző szervezetek kezdeményezésére létrejött Nemzetközi Pikkelysömörnap véget kíván vetni a pikkelysömörbetegek társadalmi kirekesztettségének, és sürgős lépéseket követel a pikkelysömörbetegek életminőségének lényeges javítása érdekében.

"A pikkelysömör és a pszoriatikus ízületi gyulladás nagymértékben korlátozza a betegek életlehetőségeit. A világban található 125 millió pikkelysömörben szenvedő beteg számára az élet különösen nehéz, és a bőrünk elváltozása miatt még mindig hátrányos megkülönböztetésben részesülünk" - mondta Lars Ettarp, az IFPA elnöke.