A különböző hagymafajták rákmegelőző hatása már az aromájukról megállapítható: az erősen csípős ízű és orrfacsaró szagú hagymák különösen jó védelmet nyújtanak bél- és májrák kialakulásával szemben - derítették ki a Cornell egyetem (New York állam) élelmiszer vegyészei.

A hagyma rákmegelőző hatása már régebben ismert, de a tudósok most első ízben hasonlítottak össze egymással különböző hagymafajtákat. Tíz különböző fajtánál vizsgálták a hagyma antioxidatív hatását, és azt, hogy mennyiben befolyásolja az emberi daganatok szöveteinek kifejlődését.

A laboratóriumi kísérletek során megállapítást nyert, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb fokú az antioxidatív és rákellenes hatása. Általában minden hagymafajta a bélrák sejtjeinek fejlődését inkább akadályozza, mint a májat megtámadó daganatét.