Az étkezéssel kapcsolatos mindennapi döntéseinket nemcsak mindenkori anyagi lehetőségeink, személyes hajlamaink, vagy váltakozó véletlenek vezérlik, hanem társadalmi trendek is - állítja Hanni Rützler egy gasztronómiai könyvében.

A bregenzi születésű szerző olyan témákkal foglalkozik, mint például az etikus étkek, amelyek szerinte átlagosan 25 évig gyakorolnak meghatározó hatást az emberek életére.

Rützler szerint az "élvezet lelkiismeret dolga". Amíg a háború utáni nemzedék nem szívesen engedi, hogy az evés nyújtotta élvezetet bármi befolyásolja, addig a kritikai érzékkel bíró fogyasztók továbbra is megfontolják, hogy mit ehetnek tiszta lelkiismerettel.

A szerző arra is rámutat, hogy az utóbbi években megnőtt az ökológiailag tudatos, a "politikailag korrekt" és a bio táplálék jelentősége - derül ki a Mit eszünk holnap? A jövő 13 étkezési trendje című könyvből.