Az ünnepek alatt örömteli pillanatokat szerezhetnek az élő állatok. Azonban a szürke hétköznapok során a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő élő állat a munka vagy a tanulás mellett sokak számára teherré válik.

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még pusztulás előtt) egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésekbe.

A kutya- és macskatenyésztők ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy a menhelyen kap ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán vagy a gyepmesteri telepen pusztul el.

Az állattartás felelősségen kell, hogy alapuljon. Az újdonsült gazdi az állatot élete végéig kell, hogy tartsa. A felelős állattartásban a tudatos vásárlás után a megfelelő élettér kialakítása, felmerülő költségek fedezése, gondos gazdiként való szerepvállalás is benne foglaltatik. A kedvencet rosszul tartó lakost a törvények szankciókkal sújthatják, ami akár börtönbüntetés is lehet.

Élő állat helyett van ajándékozási alternatíva. A plüss maci, a szintetikus alapanyagokból készült figura vagy a tartós emléktárgy is okozhat örömteli pillanatokat a karácsony ünnepén, hiszen az ajándéknál sokkal fontosabb, hogy szeretetből és jószándékból cselekedjünk.