Bejelentette igényét a világ összes felhőjére egy orosz jogász, aki a jegyző által hitelesített dokumentumot 150 ország kormányának küldi el.

Vlagyimir Oszipov egyéni akciójával a környezetszennyezésre szeretné felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét - olvasható a NEWS.ru orosz nyelvű hírportálon.

Ennek jegyében a jogász szeretne bejegyeztetni egy új nemzetközi szervezetet. Az "Egy csepp élővíz" nevű szervezet őrködne a felhőtulajdonos jogai felett. Amennyiben a világ bármely pontján környezetszennyeződést, és ennek következtében a csapadék szennyeződését észlelnék, Vlagyimir Oszipov bírósághoz fordulhatna, követelve az okozott kár megtérítését.

Egyes jogászok abszurdnak tarják kollégájuk ötletét, mások szerint viszont van benne ráció, hiszen a jog egész rendszere precedens értékű esetekre épül.

A kérdés végleges eldöntéséhez Vlagyimir Oszipovnak a nemzetközi jog előírásának megfelelően igénybejelentéséről értesítenie kell a világ 150 kormányát, mégpedig mindegyiket az adott ország hivatalos nyelvén.