Terméketlenséget okozhatnak férfiaknál a hordozható személyi számítógépek, ha a felhasználók hosszabb ideig az ölükben tartva dolgoznak a gépen - jelentette ki a New York-i egyetem egyik tanára, aki néhány kollégájával együtt jutott erre a következtetésre.

Feltevése szerint a laptopok használat közben felhevülnek, és a kiáramló hő felmelegíti a férfiak herezacskóit, ami károsan befolyásolhatja a spermák mennyiségét és minőségét.

"Nehéz megmondani, hogy mennyi ideig lehet biztonságosan használni ezeket a számítógépeket. Elképzelhető, hogy már néhány perces munka is károkat okoz" - mondta a tanár, de nevét nem hozták nyilvánosságra.

A legveszélyeztetettebbek a tinédzserek és a fiatal felnőtt férfiak, akik naponta több órán át is használják laptopjukat. A kutatók szerint ezek a fiúk, illetve férfiak, ha nem csökkentik a hordozható számítógép előtt töltött időt, akkor 15-20 év múlva nem lesznek képesek gyereket nemzeni.

A laptopok egészségkárosító hatása akkor került az orvostudomány érdeklődésének körébe, amikor két évvel ezelőtt egy férfinak megégett a nemi szerve, miközben egy órán át dolgozott ölében tartott számítógépén.