horoszkóp

Tizenötmillióra nőhet a rákos betegek száma

MTI
MTI
2005.02.03. 19:30

Pénteken tartják világszerte a Rák Világnapját. 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a gyakran halálos kór ellen, ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánította.

A világon évente 10 millió új rákos megbetegedést fedeznek fel, s több mint 6 millióan halnak meg emiatt - ez az összes halálozás 12 százaléka. Európában 1,6 millió az újonnan diagnosztizált, s mintegy 750 ezer a daganatos kórban elhunytak száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2003. évi jelentése szerint két évtized alatt másfélszeresére nőhet a rákos esetek száma, s az új megbetegedések száma elérheti az évi 15 milliót.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok. A daganatos megbetegedések okozta halálozások rangsorában a magyar férfiak az első, a nők a második helyen állnak a világon. Napjainkra a legtöbb rák esetében megállt a meredek növekedés, de így is évente mintegy 55 ezren betegednek meg rákban, és mintegy 33 ezren halnak meg nálunk.