A spermafolyadék aktivizálja azokat mechanizmusokat, amelyek elősegítik a petesejt a méhbe ágyazódását - állapították meg a németországi Heidelberg egyetem kutatói, hangsúlyozva, hogy a felfedezés nyomán levont következtetések növelhetik a mesterséges megtermékenyítések hatékonyságát.

A petefészekből kivett petesejtekkel végzett kísérletek során az orvosok spermafolyadékot, vagy kontrollként konyhasó oldatot juttattak A hüvelybe és a méhszájba. Az eddigi eredmények arra engednek következtetni, hogy a spermiumokat tartalmazó folyadék aktív szerepet játszik a terhesség kialakulásában.

Szakemberek szerint így a megtermékenyítés természetes feltételei javíthatnák a petesejt beágyazódásának esélyét.

"Hosszú időn át az volt az uralkodó felfogás, hogy a magömlési folyadéknak és a fölös számú spermiumoknak semmi közük nincs a megtermékenyítéshez és a beágyazódáshoz"- idézte a Die Welt című lap Michael Wolffot, a klinika főorvosát, miután cáfolta ezt a tényt.

A kísérletsorozat következő szakaszának célja olyan gyógyszer kifejlesztése, amely a hüvelybe és a méhszájba juttatva célirányosan emeli a petesejt beágyazódásának a valószínűségét.