horoszkóp

Akár tíz évet is öregít a stressz

MTI
MTI
2005.02.11. 09:10

A stressz nemcsak megnehezíti napjainkat, meg is öregít bennünket - állítják kaliforniai kutatók. Az egyik kaliforniai egyetem biokémikusai és pszichiáterei azt tapasztalták, hogy egyes anyáknál - akiknek gyereke súlyos krónikus betegségben szenved - a sejtek az átlagosnál jóval gyorsabban öregszenek.

Elissa Epel és kutatótársai 58 édesanya vérsejtjeit elemezték: a vizsgálatokban résztvevők több mint felének a gyereke súlyos betegségben szenvedett. Az amerikai tudósok alapvetően két, a sejtek öregedését jelző mutatót hasonlítottak össze, az úgynevezett telomerek hosszát és a telomeráz-szintet. A telomerek a kromoszómák szélén találhatók, s minden sejtosztódás után egy kicsit rövidülnek - egészen addig, amíg a sejt túl öreggé válik, s immár nem képes az osztódásra. A telomeráz pedig - mint a kutatásról beszámoló francia tudományos havilap, a Science et Vie írja - a telomereket védi.

Az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik hosszú időn át stresszes helyzetben élnek, például gyerekük krónikus betegségben szenved, a telomerek rövidebbek, s a telomeráz-szint alacsonyabb, mint a többieknél. A legsúlyosabb esetekben a sejtek "elsietett öregedése" elérheti a 10 éves szintet is.í/p>