Egyre több japán nő véli úgy, hogy férj nélkül is boldogan élhet, sőt boldogabban, mint házasságban. A Yomiuri című konzervatív japán lap véleményfelmérése szerint immár 70 százalékra tehető a szingli életformát előnyösebbnek tekintő fiatal nők aránya.

Mindeközben a japán kormány megpróbálja felcsigázni a szülési kedvet, mivel az egy asszonyra jutó gyermekáldás a II. világháború vége óta a legalacsonyabbra, 1,29-re csökkent. Tokióban még csekélyebb a szám, 0,99, azaz már egyetlen gyermek sem jut "egészen" hölgyenként, és ha a férfilakosságot is beleszámítjuk, akkor a japán főváros lakossága elméletileg a felére csökkenhet egy emberöltőn belül.

Az egyedülálló életforma a húszas éveikben járó nőknél a legnépszerűbb, 70 százalék feletti "tetszési indexszel", a harmincasoknál 66 százalékra, a negyvenes éveiket taposóknál pedig 58 százalékra mérséklődik a mutató. Ami egyrészt még mindig elég magas, másrészt pedig nem az utóbbi korosztály adja a jövő nemzedékeit. A felmérés arra nem terjedt ki, hogy hány nő akar gyermeket szülni annak ellenére, hogy nincs kedve férjhez menni.