A margarin fogyasztása nagyobb teret hódított Magyarországon, mint a vajé, állítja Miháldy Kinga, dietetikus. A szakember szerint a népszerűség egyik oka, hogy az egészséges táplálkozás hazánkban is egyre elterjedtebb, sokan a kedvező élettani hatásai miatt döntenek a margarin mellett.

Tudományos vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a vajban található állati zsiradékok szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásában, hajlamosítanak az agyvérzésre, az infarktusra. A margarin zsírtartalma általában alacsonyabb, mint az állati zsiradékot tartalmazó vajnak, emellett különféle, zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz - A és D vitamin mellett E vitamint is -, így hozzájárul az optimális vitaminfelvétel eléréséhez.

A margarinok szinte egyáltalán nem tartalmaznak úgynevezett transz-zsírsavakat, amelyek növelik a koleszterin-szintet. A tévhitek ellenére a margarin nem tejtermék: értékes növényi olajokból, például repce- és napraforgóolajból valamint trópikus olajokból készítik.