Felborulóban van a nemek közötti arány Kínában, veszélyeztetve a kormányzat által kiadott legújabb jelszó, a "harmonikus társadalom" megvalósítását - írja pénteki számában a Le Soir című belga napilap.

Az újság beszámolója szerint Kínában jóval több fiú születik, mint lány (az arány 119 a 100-hoz), ami azt jelenti, hogy néhány év múlva a felcseperedett fiúk 10-15 százaléka egyszerűen nem talál majd magának feleséget. Márpedig ez a helyzet társadalmi feszültségeket és erőszakot szül majd - figyelmeztetnek az ázsiai ország tudósai.

A fiúk és lányok születési arányszáma között mindenütt van némi különbség, de messze nem ilyen nagy, mint Kínában. A szakértők ennek a sajátos helyzetnek az okát a kínai népesedéspolitikai szabályokban látják: abban, hogy a kormányzat a népességnövekedés lassítására mindössze egy gyerek szülésére ösztönzi a nőket, s a családok - ha csak egy gyerekre van lehetőség - a hagyományoknak megfelelően inkább fiút akarnak. A nem kívánt lánygyermektől pedig igyekeznek megszabadulni - lehetőség szerint még megszületése előtt, abortusszal.

A lap beszámolója szerint kínai törvényhozók egy csoportja olyan törvényjavaslatot kíván beterjeszteni a parlament most szombaton kezdődő ülésszakán, amely börtönnel büntetné azokat, akik közreműködnek a nem kívánatos nemű magzatoktól való megszabadulásban: azaz ilyen, szelektív célból végeznek ultrahangos vizsgálatokat, vagy abortuszokat. Az érintetteket elvileg eddig is büntették, de maximum pénzbüntetést kaphattak, s leggyakrabban ezt is megúszták.