Dr. Lee Jong-wook, a WHO igazgatója az ENSZ nemzetközi egészségügyi szervezetének jószolgálati nagykövetévé nevezte ki március 7-én Liya Kebede etióp szupermodellt. Évente több mint félmillió nő veszíti életét a terhesség idején és szülés közben, több mint 11 millió gyermek pedig nem éri meg az ötödik születésnapját. Ez elsősorban a fejlődő országok számára óriási probléma. Az etióp származású Liya Kebede, aki jelenleg az Estée Lauder egyik arca, az első színesbőrű nő, aki a vállalat 59 éves fennállása alatt a márkát képviseli. Ő adja majd egyéniségét a jövőben a tragikus helyzet leküzdését célzó nemzetközi erőfeszítésekhez.

A WHO vezetőinek meggyőződése, hogy a halálesetek viszonylag egyszerű orvosi beavatkozásokkal, szakképzett szülészekkel, szoptatással és oltásokkal megakadályozhatók lennének. A WHO genovai központjának indiai termében a szervezet vezetői ünnepélyesen adták át a jószolgálati nagykövet kinevezést Liya Kebedének.

A világ legtekintélyesebb divat- és életmódmagazinjainak címlapján szereplő Liya - akit nemrég az év modelljévé választottak Ázsiában - az etiópiai Addis Abebában született, és ugyanott végezte a francia líceumot. Majd Párizsba költözött és ott indította el sikeres nemzetközi karrierjét. Az angolul, franciául, valamint amharául folyékonyan beszélő és olaszul is társalgó szépség - maga is egy négyéves kisfiú édesanyja - feladata a figyelemfelkeltés és egészségügyi szervezet kampányában való részvétel.