A kormányon lévő spanyol szocialista párt 53 új intézkedéssel igyekszik javítani a spanyol nők helyzetén. A hosszú lista egyaránt tartalmazza a családon belüli erőszak, a munkahelyi esélyegyenlőség és a szakmai továbbképzés kérdéseit, sőt egy tervezett alkotmánymódosítás lehetővé teszi majd, hogy nő is elfoglalhassa a spanyol uralkodói trónt.

A kormány emelni kívánja a foglalkoztatott nők számát, egyúttal meg szeretné könnyíteni az asszonyoknak, hogy a munka mellett családjukról is gondoskodjanak.

A családon belüli erőszak elkövetőit a hatóságok komolyabban büntetnék, s ha a potenciális áldozatok veszélyeztetve érzik magukat, a jövőben könnyebben kérhetnek segítséget.

A kormány növelni szeretné az állami cégeknél dolgozó nők számát, s a piaci szférában is kedvezményekkel ösztönzik majd a nőket foglalkoztató vállalkozásokat. Pártolnák a napi négyórás foglalkoztatás elterjedését, és több állami üzemeltetésű óvodát hoznak létre.

Maria Theresa Fernández de la Vega miniszterelnök helyettes szerint az intézkedések legkésőbb az év végéig életbe lépnek.