Az indiai Bihar szövetségi államban valóságos üzletággá nőtte ki magát az emberrablás - évente több száz fiatal, partiképes fiatalember tűnik el nyomtalanul, hogy néhány hét múlva újdonsült felesége oldalán visszatérjen az atyai házba.

Miután az eladósorba került lány szülei kinézik a megfelelő jelöltet - toplistájukon a közalkalmazottak, orvosok, tanárok és üzletemberek vezetnek -, a fiatalembert szoros megfigyelés alatt tartják. Időnként egy teljes "brigád" követi nyomon a mit sem sejtő áldozat minden lépését - olvasható az Izvesztyija című orosz lap online kiadásában.

Amennyiben a jelölt megfelel a várakozásoknak, útnak indítják az emberrablókat. Bihar államban egyébként bőven akad jelentkező erre a dicstelen feladatra, s amennyiben valakinek szüksége lenne ilyen szolgáltatásra, elég, ha kinyitja a helyi újság hirdetési oldalát.

Az 5-6 fős csoportok többnyire nyilvános helyen - az utcán, üzletben, vagy tömegközlekedési eszközökön rabolják el a kiszemelt fiatalembert, akit "bemelegítésként" azonmód agyba-főbe vernek, majd bezárják és napokig vízen tartják. Időnként ismét megverik, hogy megértessék a vőlegényjelölttel, mennyire értelmetlen az ellenállás.

Amikor a szerencsétlen beadja a derekát, jöhet az esküvői szertartás. A menyasszony rokonsága a szertartás egész ideje alatt éberen figyeli a vőlegényt, nehogy valami "butaságra" vetemedjen. Egyébként az ara beleegyezését sem kéri senki, a lány az esküvőjén találkozik először vőlegényével, aki rögtön a férje is lesz.

Amennyiben az újdonsült házasember a bíróság segítségével szeretne később felbontani a házasságot, csalatkoznia kell reményeiben: az akták ugyanis évekig hevernek a fiókokban, és ha végül foglalkoznak is az üggyel, soha nem döntenek a férfiak javára. Bihar államban 1980 óta egyetlen kényszerházasságot sem bontottak fel. Csak két esetben sikerült a férjnek megszabadulni feleségétől, akkor is gyilkosság árán.

Tavaly egy Bihar állambeli nőtlen fiatalember létrehozta a "Vőlegények az erőszak ellen" elnevezésű jogvédő szervezetet. Vesztére, ugyanis a figyelem központjába került és egyenesen a bíróság épülete elől rabolták el, s egy hét múlva megházasították.