Nemzetközi családfesztivált rendez a Fokoláre Mozgalom április 16-án a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban és a szentesi Papp László Sportcsarnokban azzal a céllal, hogy széles nyilvánosságot kapjanak a család értékei. A családfesztivált mind az öt kontinensen, több mint száz országban ugyanazon a napon rendezik meg; a helyi eseményeket műholdak és az internet segítségével 90 percre egyetlen interaktív hálózattá kapcsolják össze.

A magyarországi rendezvény védnöke Mádl Dalma, a köztársasági elnök felesége; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke.

Az esemény célja, hogy bemutassa, milyen alapvető szerepet játszik a család a társadalomban, valamint a béke és az emberek közötti testvériség előmozdításában. A fesztiválon előadások és beszámolók hangzanak el a családok életéről, majd mindkét magyarországi helyszín bekapcsolódik a nemzetközi programba.

A római Capitoliumon megrendezendő központi eseményt az egész világon közvetítik, interaktív kapcsolat létesül Algír, Toronto, Sao Paulo, Buenos Aires, Stockholm, Brüsszel, Nairobi, Johannesburg, Teherán, Manila, Melbourne, Jeruzsálem, Krasznojarszk között.

A Fokoláre Mozgalomban különböző foglalkozású, társadalmi rétegekhez tartozó, vallású, illetve nem vallásos meggyőződésű emberek kötelezték el magukat, hogy egy szolidárisabb, egyesült világ magját alkossák - összegezte internetes honlapján a szervezet.

A mozgalom a II. világháború idején indult azzal, hogy 1943-ban Chiara Lubich és első társnői újra fölfedezték az evangéliumot. Az első kis csoport hamar mozgalommá szélesedett és elterjedt, először Olaszországban, azután Európában és az egész világon. A mozgalom az 1960-as évek végén érkezett el Magyarországra, ahol ma 900 tagot számlál és mintegy tízezren kapcsolódnak hozzá különböző formában - olvasható a bemutatkozóban.