Károsan befolyásolhatja a színlátást, de akár vaksághoz is vezethet a potencianövelő használata - állítják amerikai kutatók. Eddig az Egyesült Államokban tizennégy olyan esetet regisztráltak, amikor a kék pirula szedése ilyen szövődménnyel járt. Az ok a látóideg vérellátási zavarok miatti károsodás - olvasható a JNews című orosz hírportálon.

Howard D. Pomeranz, a University of Minnesota kutatója szerint már korábban is ismertek voltak olyan esetek, amikor a kék pirula a színlátás átmeneti zavarához vezetett. Az érintettek a környező világot kék és zöld színben látták. Ám a látóideg vérellátási zavarok miatt bekövetkezett károsodása már komolyabb probléma, amely miatt akár részleges vakság is bekövetkezhet. Mint a kutatók rámutattak, minden esetben a szövődmény szív- és érbetegségekben szenvedő betegeknél lépett fel.

A szövődmény, amelynek első jele a homályos látás volt, a potencianövelő bevételét követő 24 órában jelentkezik. Az esetek túlnyomó részében a tünetek azonban csak az egyik szemen jelentkeztek. A későbbiekben a betegek visszanyerték látásukat, ám néhány esetben csak fény érzékelésére voltak képesek.