horoszkóp

Muhammad Ali lánya könyvet írt a Parkinson-kórról

2005.04.05. 11:27

Kedden mutatják be Londonban Resheda Ali kifejezetten gyerekek számára írt illusztrált könyvét a Parkinson-kórról. A szerző személyes tapasztalatokkal rendelkezik arról, hogy milyen az élet egy, a Parkinson-kór által érintett családban: édesapja, a világhírű bokszoló, Muhammad Ali, aki több mint húsz éve szenved Parkinson-kórban.

A Parkinson-kór az egyik legelterjedtebb, fokozatosan súlyosbodó, bénító idegrendszeri rendellenesség, amely jelentős mértékben hat a Parkinson-kórban szenvedő emberek, valamint családtagjaik életminőségére. Az április 11-én tartott Parkinson Világnap alkalmat kínál arra, hogy Magyarország lakossága is kiemelt figyelmet szenteljen a betegségnek és csatlakozzon a betegséggel kapcsolatos intenzív felvilágosító kampányhoz. A nemzetközi megmozduláshoz világhírű személyiségek - Muhammad Ali, Johny Cash és Michael J. Fox - betegségük felvállalásával csatlakoztak, mely által a Parkinson-kór a figyelem középpontjába került.

A "Fogom a kezed, hogy el ne ess - A Parkinson-kór a gyerek szemével" című könyv azért íródott, hogy a gyerekek jobban megértsék a szülő vagy a nagyszülő betegségét, és egyszerű szavakkal magyarázza el a Parkinson-kór tüneteit - úgy mint a kézremegés, csoszogó járás, megmerevedés, a végtagok merevsége, érthetetlen beszéd, depresszió és alvási zavarok -, mindezt könnyen érthető illusztrációk segítségével.