Már napi egy-két pohár tej elfogyasztása is növeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, de csak férfiak esetében - írta a Neurology című amerikai tudományos folyóirat. Az egyesült államokbeli Virgina egyetem egy kutatócsoportja több mint hétezer férfi egészségügyi adatait évtizedekre visszamenőleg követve megállapította, azok, akik fiatalabb éveikben naponta egy, vagy több pohár tejet elfogyasztottak, idősebb korukban nagyobb valószínűséggel betegedtek meg Parkinson-kórban, mint a tejet nem kedvelő társaik.

A kutatók - más vizsgálatok nyomán - már korábban gyanították, hogy a tejtermékek fogyasztása növeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, a mostani átfogó felmérés azonban megerősítette ezt a gyanút.

A vizsgálat nyomán egyértelművé vált, hogy az elfogyasztott tej mennyiségével egyenes arányban nő a kockázat mértéke is. A tejet erősen kedvelők közül körülbelül kétszer többen szenvednek idősebb korukban ebben a betegségben, mint a tejet egyáltalán nem fogyasztó férfiak - figyelmeztetett a lap. A kutatók egyelőre nem találják a választ arra, hogy a betegség kialakulását mi idézi elő. További kutatások témája lesz majd az is, hogy a tejtermékek a nők esetében miért nem növelik a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.