Néhány éven belül már kaphatók lesznek a férfiaknak szánt fogamzásgátló szerek. A női fogamzásgátlók több mint ötven éve jelentek meg a piacon, a férfiaknak szánt változatot azonban mindmáig nem készítették el a gyógyszeripari cégek. A nehézséget az okozza, hogy a férfiszervezet percenként körülbelül ezer ondósejtet termel, míg a női szervezet egy átlagos ovulációs ciklusban mindössze egy petesejtet bocsát ki.

A német Schering holland vetélytársával, az Akzo Nobellel és más gyógyszeripari cégekkel karöltve a jelek szerint megtalálta a megoldást - a szintetikus hormont tartalmazó készítmény lassítja a tesztoszteron nevű férfihormon termelését, és ezáltal gátolja az ondósejtek előállítását.

A kísérleti jelleggel előállított készítmény a tervek szerint 5-7 éven belül kapható lesz mind Európában, mind az USA-ban. A gyógyszeripari cégek szerint a tabletta soha nem lesz képes kiszorítani a női hormonális fogamzásgátló szereket, amelyekből jelenleg több mint negyvenféle van forgalomban. Ugyanakkor a igen hasznosnak bizonyulhat minden olyan esetben, amikor a nők egészségügyi okok miatt képtelenek szedni a női fogamzásgátló szereket.