Az Európai Unió lakosságának túlnyomó többsége számára nagy fontossággal bír a meg nem született élet védelme - derül ki egy kedden Brüsszelben közzétett tanulmányból.

A Kathpress katolikus hírügynökség által által ismertetett felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek 53 százaléka nagyon fontosnak, további 33 százalék pedig meglehetősen fontosnak tartja a magzatok méltóságának a védelmét. Mindössze 7 százalék nyilatkozott úgy, hogy az számára "nem nagyon fontos".

A meg nem született élet védelme leginkább Máltán élvez prioritást (74 százalék), szorosan a szigetország mögött következik Görögország és Írország (73 százalék). A sereghajtók Dánia (39), Litvánia és Magyarország (3 százalék).

Az EU-polgárok 22 százaléka elutasítja, 20 százalékuk pedig csak kivételes esetekben engedélyezné emberi embriókból kivett őssejtek felhasználását betegek gyógyítására, sejtek és szervek létrehozása céljából. Negyvenegy százalék szigorú irányelveket és ellenőrzést tart szükségesnek, és csupán 11 százalék szorgalmazza az őssejtkutatás és klónozás korlátlan szabadságát.

Nagyobb arányú elutasításra talál az EU lakosságának körében a megtermékenyítést szolgáló klónozás, amennyiben a házasfelek egyike öröklődő betegségben szenved. A megkérdezettek 59 százaléka elutasítja, 16 százalék kivételes esetekben engedélyezné ezt. Tizenöt százalék szigorú ellenőrzés és feltételek mellett tartaná elfogadhatónak a klónozásnak ezt a válfaját, és csupán 4 százalék szorgalmazza a korlátok nélküli engedélyezést.