A holland parlament alsóháza, a Tweede Kamer mindeddig jelentős többséggel ellenezte a vallásos jelképek betiltását, így a muszlim fejkendő viselésének tilalmát a közalkalmazot területen. Az önkormányzati vezetők szerint az iszlám ruházkodást mindaddig engedélyezni kell, amíg a ruhadarab nem takarja el az alkalmazott arcát.

A 433 felnőtt - 292 kormányzati alkalmazott és 50 városatya - megkérdezésével végzett felmérésből kiderül, hogy az utóbbi két évben Hollandiában fokozódott a muszlim ruházattal szembeni ellenérzés. Hasonló kutatás szerint 2003-ban a hollandok túlnyomó többsége még elfogadta a közalkalmazottak muszlim ruhaviseletét.

A megkérdezettek 57 százaléka alapvetően ellenzi a tanárok fejkendő-viselését, 77 százalékuk a rendőrök, 81 százalékuk a bírák körében nem lát szívesen fejkendőt.

A felmérés szerint a minta 63 százaléka jogszabályi fejkendő-tilalmat rendelne el. 80 százalékuk szerint a közalkalmazottaknak semmiféle, az iszlám vallásosságot jelző ruhadarabot nem lenne szabad viselniük, hiszen ez a holland normákhoz való alkalmazkodás elutasításaként értelmezhető.

A politikai pártok tavalyi parlamenti vitája során a legtöbben azt támogatták, hogy a közalkalmazottak viselhessenek fejkendőt mindaddig, amíg az nem akadályozza munkájukat, nem veszélyezteti biztonságukat, és nem sérti pártatlanságukat. A populista LPF és Geert Wilders jobboldali független képviselő már akkor a fejkendő-tilalmat támogatta.