horoszkóp

A csehek egynegyedét zaklatják a munkahelyén

MTI
MTI
2005.08.10. 16:28

A csehek egynegyedének van tapasztalata munkahelyéről a szexuális zaklatással - derült ki egy országos felmérésből, amelyet a cseh tudományos akadémia szociológiai intézete készített. A nők körében ez az arány 28, míg a férfiaknál 22 százalék. A szociológusok szerint a szexuális színezetű viselkedés sokkal gyakoribb a csehországi munkahelyeken, de az emberek többsége ezt nem veszi zaklatásnak. Szexuális színezetű viccekkel, vagy az intim magánéletre vonatkozó megjegyzésekkel a megkérdezettek kétharmada találkozik többé-kevésbé rendszeresen a munkahelyén. Az emberek egyharmada kap ilyen témájú képeket, üzeneteket elektronikus postájában. Ez az forma az utóbbi időben gyorsan terjed - állapították meg a szociológusok.

"A cseh társadalom mindezek ellenére a szexuális zaklatást továbbra is többnyire mesterséges problémának tartja, amelynek jelentőségét túlbecsülik" - olvasható a felméréshez fűzött elemzésben. Ami azonban a szociológusok szerint nagyon nyugtalanító, hogy az esetek egynegyedében a szexuális zaklatás a munkahelyi főnökök, felettesek részéről nyilvánul meg. Az ilyen eseteket az alárendelt személyek csak nagyon nehezen tudják kivédeni.

Ugyanakkor érdekes, hogy ha a dolgot munkahelyi flörtölésnek minősítik, akkor az szinte senkit sem háborít fel. A szociológusok szerint néhány cseh nagyvállalat a flörtölést a vállalti stratégiába is beépítette, s sikeresen alkalmazza az üzleti tárgyalásoknál is. A munkahelyi szerelmi románcok sem ismeretlenek. A megkérdezettek fele jelezte, hogy tud ilyen esetről a saját munkahelyén. Ezek egyharmada érintette a felettesi-beosztotti viszonyt. A felmérés egyik legnagyobb figyelmet kiváltó megállapítása, hogy a szexuális zaklatás leginkább a mezőgazdaságban dolgozók körében nyilvánul meg. Ott a nők 42, a férfiak tíz százaléka találkozott ezzel a jelenséggel. Az iparvállalatoknál ez harminc százalék.