Félmillió dolláros homofóbia-ellenes propagandakampányt finanszíroz a mexikói kormány annak ellenére, hogy a katolikus egyház - Vicente Fox elnök pártjának legfőbb támogatója - hevesen tiltakozik ez ellen. Az elnök ugyanis 2003 júniusában aláírt egy antidiszkriminációs törvényt, amely tiltja a megkülönböztetést a szexuális orientáció alapján, sőt kötelezi a szövetségi hatóságokat, hogy indítsanak toleranciafejlesztő kampányokat.

Az egyház és konzervatív csoportok szerint "a perverziót propagálja" a kampány, amely az ENSZ és civil szervezetek közreműködésével indult. Ugyanakkor az antidiszkriminációs országos tanács, a CONAPRED elnöke szerint "az államnak semlegesnek kell maradnia a vallási és erkölcsi döntéseket illetően, mert csak így lehet törvényesen szabályozni az együttélést egy olyan plurális társadalomban, amelyben különféle életformák, a boldogságról alkotott eltérő elképzelések és különböző szexuális identitások léteznek egymás mellett".

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet szerint a homofóbia-ellenes kampány kulcsfontosságú lépés az Amerika szerte legalább 2,8 millió embert érintő AIDS elleni küzdelemben is. Az AIDS-ellenes mexikói tanács, a CONASIDA szerint Mexikóban a HIV-fertőzések 96 százaléka szexuális úton, ezek fele férfiak közötti szexuális kapcsolat útján jön létre.

Az "intolerancia vírusa" elleni harcra buzdít a mexikói kampányban Diana Bracho színésznő és Carlos Monsiváis író. Ha az - egyelőre még csak hét városban elindított - nevelőkampány beválik, azt kiterjesztik további 12 városra, majd pedig az egész országra.