Eltörölné a hagyományos házasságot és a melegek regisztrált párkapcsolatának intézményét a hét végén pártként megalakult svéd Feminista Kezdeményezés (FI), amelynek háromfős vezetésébe egy leszbikus melegaktivistát is beválasztottak. A Pride.hu információi szerint az eltörölni kívánt intézmények helyett a svéd feministák két vagy több személy teljesen nyitott, nemi hovatartozástól független együttélési formáit javasolják.

Ennek értelmében nemcsak házaspárok vagy bejegyzett melegpárok részesülnének adókedvezményekben, hanem a közös háztartásban együtt élő személyek. Tiina Rosenberg, az egyik alapító szerint ugyanis a házasság története nem a szerelemről és az együttélésről szól, hanem a tulajdonról.

Az új párt vezető triójának egyik tagjává a 28 éves Sofia Karlsson leszbikus melegaktivistát választották a hét végi örebrói kongresszuson. A kongresszuson a feministák párttá alakultak és bejelentették, hogy indulnak a jövő évi választásokon.A feminista párt parlamentbe jutását biztosra veszik, mert az FI akár a szavazók 20 százalékára is támaszkodhat Svédországban.