Peter Houghton, a londoni King's Collegebio gyógyszerészettel foglalkozó professzora szerint az olyan gyümölcsök, mint például az alma és a narancs, az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a burgonya, vagy a retek, úgy hatnak, mint a gyógyszerek, amelyeket az Alzheimer-kórban szenvedők kapnak.
A kórnak, amelyet jelenleg még nem lehet gyógyítani és egyértelműen nem tisztázott kialakulásának oka sem, egyik legnyilvánvalóbb tünete a fokozatos emlékezetvesztés, amelyhez nagyban hozzájárul egy agyi idegközvetítő, az acetilkolin. A gyógyszer, amelyet a betegek szednek, ennek pótlására szolgál - írta a Le Repubblica című olasz napilap.
A professzor, akinek elsődleges kutatási területe a növények hatása az idegrendszerre, elmondta, hogy a fenti gyümölcsök és zöldségek hatása ugyan gyengébb a gyógyszernél, de vizsgálják, hogy rendszeres fogyasztásuk hathat-e jelentős módon. "A következő lépésben kiválasztunk két csoportot, amelyekből az egyik rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, a másik nem, és megvizsgáljuk, milyen különbségek lesznek közöttük a központi idegrendszerük romlását tekintve. Hosszú az út, de aki ezeknek a fogyasztására ösztönzi az embereket, nem tévedhet, mert ez csak egyik hatásuk lehet, viszont már több más jó hatásuk bizonyított" - nyilatkozta a professzor. A brit királyi gyógyszerészeti társaság mindenesetre már megindította kampányát a gyümölcsök és zöldségek fokozott fogyasztására.