Az EU furcsamód éppen saját apparátusának mindennapi élete szempontjából bizonyult felkészületlennek az uniós bővítésére. A brüsszeli "európai iskolák" lassan elviselhetetlenül zsúfoltak, miután a 2004-es bővítés következtében az iskolákat ellepték az új tagországokból érkezett diákok.

Jelenleg három úgynevezett európai iskola működik Brüsszelben: a Sint-Lambrechts-Woluwe, az Elsene és az Ukkel negyedben. A tanintézményekben a Brüsszelben dolgozó EU-alkalmazottak gyermekeit oktatják, s egy időben ide jártak a diplomaták gyermekei is. Az EU-bővítés után tapasztalt túljelentkezés miatt ma már csak az EU-hivatalnokok gyermekeit tudják fogadni.

A flamand tévé tájékoztatása szerint e helyzet a Sint-Lambrechts-Woluwe kerületben lévő európai iskolában a legrosszabb. Ezt az intézményt 2400 diák befogadására építették, de az idén már 3050-en iratkoztak be a tanévre. Egy-egy osztályban 32 diák tanul, ami Brüsszelben szokatlanul magas szám. A szülői szervezet szóvivője szerint az iskola már régen elérte befogadóképességének határát, több gyermeket már egyszerűen nem lehet beszorítani a tantermekbe.

A három jelenlegi mellett 2009-ben nyílik egy negyedik európai iskola, Brüsszel Laken negyedében. A szülők szerint azonban egy ötödikre is szükség volna, hiszen a Laken negyedi oktatási intézmény már akkor tele lesz, amikor elkezdi működését.

Az elégedetlen szülők azzal vádolják az uniós adminisztrációt, hogy megfelelő előrelátás hiányában nem készült fel időben az EU tavalyi bővítésével járó, az apparátus tagjainak mindennapi életét jelentősen befolyásoló következményekre.