horoszkóp

Kiállítják Fellini kávéscsészéjét

2005.11.29. 12:05

Federico Fellini, David Byrne, Francis Ford Coppola és Jeff Koons is tervezett kávéscsészéket az illy kávé csészekollekciójához, melyekből most nyílik kiállítás a Művészetek Palotájában.

Az illy café 1992-től kezdve minden évben előáll "illy collections" néven ismertté vált kávéskészleteivel, amelyeket kiváló kortárs művészek terveztek. Azóta több mint 50 művésszel dolgoztak már együtt: 1993-ban Frederico Fellini rajzaiból készült a Ginger és Fred elnevezésű csészesorozat, 1996-ban Nam June Paik a világhírű japán videó,-és képzőművész tervezett nekik különleges kollekciót Videogramma illetve Videogrammi néven, ahol a különleges technikának köszönhetően akkor láthatjuk a rajzot, ha forgatjuk a csészét. Paolo Rosetti 1997-ben nem alkalmazott grafikát, hanem a csésze anyagát használva díszítőelemként valóságos szobrot alkotott belőle. A könnyűzenéből David Byrne próbálta ki magát ezen a téren, a Talking Heads egykori énekeséhez fűződik az 1999-es Silver cup és a 2001-es Alien sorozat. 200-ben jelentek meg Francis Ford Coppola a világhírű filmrendező különböző növények (kávébab, bors) fotóival készült csészéi, Jeff Koons - Cicciolina férje - pedig kedves állatfigurákat használt a díszítéshez.

Az illy collections kávéskészletekből 2005. november 23-tól december 30-ig látható kiállítás Budapesten, a Művészetek Palotájában.