Hétfőn megkötötték az első leszbikus házasságot az Egyesült Királyságban.

A tavaly elfogadott jogszabály, amely ugyan nem nevezi kifejezetten házasságnak az azonos neműek együttélését törvényesítő polgári ceremóniát, de gyakorlatilag házastársi jogokat ad az anyakönyvvezető elé járuló homoszexuális és leszbikus pároknak, először - hétfőtől - a Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írországban tette lehetővé férfi, illetve női párok esküvőjét.

Keddtől Skóciában, végül szerdától Angliában és Walesben válik lehetővé az azonos nemű párok törvényes házassága. Az első ceremóniát az északír fővárosban, Belfastban tartották. A városháza házasságkötő termében egy leszbikus pár, Shannon Sickles és Grainne Close esküdött örök hűséget egymásnak hétfőn. Grainne Close a ceremónia után azt mondta: kapcsolatuk törvényesítését alapvető emberi jogaik elismeréseként, emberi mivoltuk tiszteletben tartásaként élik meg.

A belfasti polgármesteri hivatal előtt ugyanakkor néhány tucat meglehetősen zajos tiltakozó fogadta az első leszbikus házaspárt; többen "Bűn" feliratú táblákat emeltek a magasba. Az ugyanott összegyűlt támogatók azonban szintén hangosan, üdvrivalgással bátorították a két hölgyet.

A legnagyobb figyelem Sir Elton John rockvilágsztár és barátja, David Furnish filmproducer szerdára tervezett egybekelését előzi meg. Nem hivatalos értesülések szerint Sir Elton és a kanadai Furnish ugyanabban a windsori házasságkötőben rendezi szerényre tervezett esküvőjét, ahol áprilisban Károly brit trónörökös is örök hűséget esküdött kedvesének, Kamilla grófnőnek.

A tavaly elfogadott, most életbe lépett törvénymódosítás alapján a tartós kapcsolatban élő azonos nemű párok úgynevezett "polgári partneri viszonyra" léphetnek egymással Nagy-Britanniában és Észak-Írországban. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség, amely egyes elemeiben a házastársi szerződéshez hasonló.

Az e szerződést megkötő párokat a törvény szerint a hatóságok egymás hozzátartozóinak ismerik el. Ennek családjogi kihatásai közé tartozik, hogy a házastársakra vonatkozó nyugellátási kedvezményeket kiterjesztik rájuk is, így például haláleset után a hátramaradt fél részesülhet özvegyi nyugdíjban, illetve hagyaték esetén mentesül az örökösödési adó megfizetése alól. Ugyanígy összevont családi kedvezményként juthatnak az egynemű párok a munkakeresőket megillető ellátáshoz és egyéb központi támogatásokhoz.