A modern diéták többsége a kenyér, a szénhidrátok elhagyásán alapul, ám a közhiedelemmel ellentétben a kenyér fogyaszt, legalábbis egy izraeli módszer szerint, amely a pácienseknek szendvicseket ír elő.

Olga Raz, a tel-avivi Sourasky Medical Center kutatója szerint a kenyérben és a péksüteményben található keményítők és rostok fokozzák a szerotonin nevű hormon kiválasztását, ami által az ember elégedettnek és jóllakottnak érzi magát. Így viszont nem vágyik sem csokoládéra sem édességre.

A "Kenyér élet" elnevezésű diéta szerint a páciensek naponta többször fogyasztanak teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret és zöldséget. A későbbiekben a teljes kiőrlésű kenyér helyettesíthető barnarizzsel, diétás makarónival, vagy gabonapelyhekkel. Mint minden más diéta esetében a pácienseket itt is a lassú evésre és a gyakori vízfogyasztásra buzdítják.

A szénhidrátdiétáról szóló könyv bestseller lett Izraelben, a diéta segítségével eddig állítólag több ember szabadult meg súlyfeleslegétől.