Az elefántok farokszőrének és kóborlásainak elemzéséséből következtetni lehet az ormányosok táplálkozására, abból pedig arra, hogy elegendő helyük van-e a nemzeti parkokban - derül ki egy kutató csoport által elvégezett vizsgálatból.

"Új módszer ez az elefántok viselkedésének megértéséhez és túlélésük biztosításához" - hangsúlyozta Thure Cerling, a Salt Lake City-i Utah Egyetem kutatócsoportjának vezetője. A csoport az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának folyóiratában ismertette vizsgálatainak eredményét.

A kutatók hét elefántot figyeltek meg a kenyai Szamburu nemzeti parkban. Elemezték az állatok szőrzetében fellelhető lerakódásokat, és műholdak segítségével nyomon követték az állatok vándorlásait. Megállapították, hogy a hét elefánt közül hat ugyanazt a táplálékot fogyasztotta, mindenekelőtt cserjéket, ágakat és füvet. A Lewis nevű hetedik elefánt tápláléka azonban különbözött ettől és a szőr elemzése kimutatta, hogy jóval több kukoricát fogyasztott társainál, mégpedig éjszakánként, a nemzeti parkon kívül.

Az elefántok három okból vándorolnak - mutatott rá Ian Douglas-Hamilton, a "Save the Elephants" (Mentsd meg az elefántokat) elnevezésű alapítvány munkatársa Nairobiban. Az okok: a megélhetés biztosítása, a biztonság és a szex.

A táplálkozás különösen a hímek számára nagyon fontos. "Ha győzni akarnak a nőstényért folyó vetélkedésben, akkor nagyon jó táplálékra van szükségük" - mutatott rá. Ez az oka annak, hogy az elefántok tápláló eleség reményében megkockáztatják a szántóföldek felkeresését is, noha ott a feldühödött parasztok halálos veszélyt jelenthetnek a számukra. Így történhetett meg, Lewis egy évvel a tanulmány elkészülte után egy lőtt seb következtében pusztult el.

A kutatók véleménye szerint fontos kideríteni, hogy az elefántok táplálékának mekkora hányadát teszik ki az olyan mezőgazdasági termékek, mint a kukorica. Ennek megismerésével nemcsak a termésben okozott kár mérhető fel, hanem az is, hogy elég nagy-e az állatok számára biztosított védett terület. Ennek az ismeretnek birtokában pedig valószínűleg enyhíteni lehetne az elefántok és az emberek közötti konfliktusokat is.