Óvatos becslések szerint tízezernél is többen mentek el a tavaly ősszel meghirdetett, nyereményjátékkal egybekötött méhnyakrák-szűrésekre - mondta Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott kedden az MTI-nek. A Liliom program elnevezéssel meghirdetett kampány célja az volt, hogy jobban ösztönözze a nőket a méhnyakrák-szűrésen való megjelenésre.

Az október és december között szűrésre behívottak és a nyereményszelvényt visszaküldők aránya országos átlagban 50 százalék körüli, amely emelkedést jelent a korábbi időszak hasonló adataihoz képest - mondta Kökény Mihály, hozzátéve: pontos és részletes adatokkal később tudnak szolgálni, hiszen lehetnek olyanok is, aki elmentek a szűrésre, de nem kívántak részt venni a játékban.

A program az orvosokat is jutalmazza - tette hozzá a kormánymegbízott -, hiszen kétmillió forintot kap az az orvos, aki a legtöbb vizsgálatot végezte. A pénzt eszköz-műszer beszerzésre lehet majd fordítani.

Szakemberek szerint évente mintegy ötszázan halnak meg méhnyakrákban, holott a korai stádiumban felismert megbetegedés teljes mértékben gyógyítható. Ezért a 25-65 év közötti nőknek háromévente ajánlatos elvégeztetni a néhány perces, fájdalommentes nőgyógyászati vizsgálatot.

A kampány keretében kapott nyereményszelvényeket február 3-án éjfélig lehet postára adni.