horoszkóp

Törvény garantál macskát minden brit macskának

MTI/Reuters
MTI/Reuters
2006.01.31. 18:04

Ötezer fontos, azaz csaknem kétmillió forintos büntetésre számíthat a jövőben Nagy-Britanniában az, aki nem gondoskodik házi kedvence számára játszótársról, vagy megfelelő szellemi ösztönzéséről.

A most elkészült törvénytervezet pontosan meghatározza az állatok öt alapvető szabadságjogát: a négylábúakat megilleti a megfelelő diéta, valamint tartási körülmények. Joguk van gyógyításra és fájdalomcsillapításra, biztosítani kell a házi kedvenceknek a játszótársat, a zárkózott egyéneket viszont megilleti az elvonulás joga - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

A fő szabályokon kívül minden háziállat számára kidolgozták a fajtájuknak megfelelő specifikus tartási előírásokat is. A kutyákat például kellő óvatossággal kell bevezetni a macskatársaságba, s kezdetben pórázon kell tartani, nehogy az eb, ősi ösztöneinek engedelmeskedve, a cirmosok hajkurászásának bűnébe essék.

A macskatulajdonosnak mentálisan kell ösztönözni kedvencét, nehogy a cirmos frusztrálódjon, gondoskodnia kell arról, hogy a macska el ne hízzon, valamint speciális játékokkal fejlesztenie kell reflexeit is. A gazdiknak ajánlatos lesz betartaniuk a leendő törvény mellékletében foglaltakat is, amely a macskahigiénia szabályait határozza meg.

A jogszabályt még el kell fogadnia a brit törvényhozásnak, ám ha életbe lép, betartását az állatrendőrség felügyeli. Egy-egy kihágást még nem büntetnek, ám a notórius törvénysértőket akár ötezer fontra (1,85 millió forintra), vagy börtönbüntetésre is ítélhetik.