A spanyol parlament alsóháza megszavazta azt a jogszabályt, amelynek értelmében a párok orvosi segítséget vehetnek igénybe ahhoz, hogy beteg gyermekük egy új embrió kifejlődésével jusson gyógyító sejtekhez.

Az asszisztált reprodukciós eljárás során, a tudomány korszerű eszközeinek alkalmazásával választják ki a megfelelő embriót, azt, amely tartalmazza a beteg gyermek gyógyításához szükséges, genetikailag meghatározott sejteket.

Az embriószelekció engedélyezése belpolitikai vitát váltott ki, az ellenzéki Néppárt az ország katolikus hagyományaira hivatkozva határozottan ellenezte a természet rendjébe való beavatkozást, de alulmaradt a parlamenti szavazásnál.

Elena Salgado Mendéz egészségügyi miniszter közlése szerint Spanyolországban jelenleg 150 család vár ilyen jellegű kezelésre, mert nincs más mód gyermekük gyógyítására. A miniszter megnyugtatta az aggályoskodókat, hogy az embriószelekció lehetőségével csak kivételes esetekben lehet majd élni, s a jogosultságot szigorú orvosi vizsgálat során, az etikai és tudományos garanciák messzemenő figyelembe vételével állapítják meg.

A kormány határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy az új szabályozás teret enged a klónozási technika kozmetikai, gyógyszerészeti vagy katonai kutatásokra történő alkalmazásának. A törvény hamarosan a szenátus elé kerül.