Portugália az egyetlen állam a kontinensen, amely alkotmányában tiltja a szexuális alapon történő diszkriminációt. A petíció aláírók azt követelik, hogy módosítsák a családjogi törvényt, mivel az ellentétes az alkotmánnyal, hiszen az a házasságot egy férfi és egy nő kötelékeként határozza meg.

A hatályos portugál törvények szerint a parlamentnek foglalkoznia kell a kérdéssel, mivel azt több, mint négyezer ember aláírta. A petícióban hivatkoznak az alkotmány 13. antidiszkriminációs passzusára, melyet 2004-ben fogadott el a törvényhozás, illetve az alaptörvény 36. cikkelyére, mely szerint minden embernek joga van családot alapítani.A melegházasságot pártolók szerint e két passzus felülbírálja a családjogi törvény vonatkozó passzusát, amely csak a külön nemű párok házasságát teszi lehetővé.

A közelmúltban egy leszbikus pár próbaképp házassági kérelmet nyújtott be egy lisszaboni anyakönyvi hivatalban, hogy annak előre látható elutasítására válaszul próbapert indíthassanak a homoszexuális házasságok legalizálásának érdekében.