Megkezdődött a védőnők képzése, hogy ők is elvégezhessék a méhnyakrák-szűréseket - közölte a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) elnöke kedden sajtótájékoztatón. Balassagyarmaton és térségében már befejeződtek a felkészítések, Zalaegerszegen pedig most folynak - mondta el Csordás Ágnes.

A cél az, hogy a szakorvos helyett a védőnő is elvégezhesse ezt a vizsgálatot. Így az olyan településeken élők átszűrtsége is jobb lesz, ahonnan esetenként azért nem mennek el szakorvoshoz a nők, mert sokat kell utazni a rendelőbe. A tervek szerint Baranya, Tolna és Somogy megyében is indul hasonló képzés.

A szűrésekhez szükséges eszközöket és a védőnők plusz bérezését - ami valószínűleg teljesítménybérezés lesz - a népegészségügyi programból finanszírozzák. A modellprogramként induló szűrések ez év decemberéig tartanak, utána értékelik az eredményeket.

Csordás Ágnes a méhnyakrák-szűrésekkel kapcsolatban elmondta: jelenleg nem áll rendelkezésre olyan adat, amely a magyarországi teljes átszűrtséget mutatná, hiszen a magánrendeléseken elvégzett szűrések és azok eredményei nem kerülnek be az adatbázisba.