Jó soruk van a dél-afrikaitermészetvédelmi parkok oroszlánjainak - olyannyira, hogy túlzott mértékű szaporodásuknak fogamzásgátló golyócskák beültetésével igyekeznek gátat vetni a vadőrök. Mint a Der Spiegel című német hírmagazin beszámolt róla, a desronelin nevű hormontartalmú szert altatásban ültetik be a nagymacskák bőre alá, és 18 hónapon keresztül szavatolja az illető állat meddőségét.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert az utóbbi időben jóval több oroszlánkölyök jött a világra, mint amennyit a vadasparkok antilop- és gnúállománya képes eltartani. A 34 ezer hektár kiterjedésű Welgevonden magánparkban például öt év leforgása alatt 5-ről 21-re emelkedett az oroszlánok száma.

A módszer megbízhatóságát előzőleg vadkutyák, sakálok, leopárdok és tigrisek hím és nőstény egyedein végzett kísérletek igazolták. A fogamzásgátlás egyelőre a nőnemű egyedekre hárul, mivel a desronelin hatóanyag egyúttal tesztoszteronhiányt is okoz, ami hajhullással jár együtt. Ez pedig az oroszlánok esetében azt vonná maga után, hogy az állatok királya elveszítené legfőbb ékességét: pompás sörényét.