A két kutató, Jim Haslam szemsebész és Gordon Dougal belgyógyász az úgynevezett náthakiütések kezelésére hozott létre egy kisméretű, kézben tartható szerkezetet néhány évvel ezelött, és szinte a véletlen műve volt, hogy kiderült: az apró gép segíthet a ráncok eltüntetésében is.

A szemkörnyéki bőr vizsgálata során a 40 önkéntes páciens 95 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a Restorelite nevű szerkezet nagy javulást eredményezett - írta a BBC belföldi hírszolgálata. A terápia, amely a doktorok szerint akár 10 évvel is megfiatalíthat valakit, a bőrnek a feszességért felelős alkotórésze, az elasztin stimulálásán alapul.

Már az első kísérleti eredmények olyan meglepőek voltak, hogy egyik önkéntesünk sem akarta abbahagyni a kezelést - mondta Haslam doktor.

A kísérletek a szemhéj bőrére és a szemek közvetlen környezetére összpontosultak, de nincs különösebb akadálya annak, hogy a bőrt más területeken is kezeljék.

A technológia annyira új, hogy az orvosok nem tudják vannak-e halmozódó ártalmak, ha a kezelést két hónapnál hosszabb ideig folytatják. A józan ész azt diktálja, hogy bizonyos ponton a kezelést be kell fejezni.

A terápia egyik nagy vonzereje a valóban könnyű alkalmazásában rejlik. Az emberek csak nézik a televíziót és a szerkezetet a bőrükre helyezik naponta 15-30 percig attól függően, hogy mennyire ráncosak - állapította meg az egyik kísérleti alany. Mint hangsúlyozta, ő maga már egy ideje használja a szerkezetet, azóta, hogy táskák jelentek meg a szeme alatt. A táskák eltüntek, és azóta sem bukkantak fel újra.

Elly Brenchley, a Brit Bőr Alapítvány (BSF) szóvivője érdekesnek nevezte az új felfedezést, de hangsúlyozta, hogy a szélesebb körű alkalmazás elött, még további kutatásokra van szükség.