Szakmai és civil szervezetek egy nyugat-európai programhoz kapcsolódó országos akciót indítanak a betegséghez kapcsolódó alultápláltság szűrése és kezelése érdekében.

Jelenleg nincs pontos adat arról, hány beteget érint a betegséghez kapcsolódó alultápláltság. Ennek szűrése és mielőbbi kezelése döntő fontosságú a betegek gyógyulása szempontjából, mivel az alultápláltság jelentősen meghosszabbítja és veszélyezteti a felépülést. Különösen súlyos a helyzet a daganatos- és a tüdőbetegek körében.

Az alultápláltak pontos számának meghatározása és a probléma kezelésének megkezdése érdekében a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciója, a Magyar Betegjogi Közhasznú Egyesület, a Magyar Mesterségesen Táplált Betegek Egyesülete, a COPD-s Tüdőbetegek Egyesülete és a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete összefogásával, háziorvosok és szakorvosok önkéntes közreműködésével az egész országra kiterjedő akciót indít 2006. március 20-án.

A NutriAction program keretében egy héten keresztül 3700 háziorvos és 1500 szakorvos kollégát kérnek fel, hogy vizsgálja meg a betegek tápláltsági állapotát és szükség esetén kezdeményezze kezelésük elindítását. Az orvosok a program szervezőitől minden segítséget megkapnak annak érdekében, hogy minél többen részt vehessenek a szűrésen. Hasonló felméréseket már készítettek Franciaországban és Nagy-Britanniában. A szervezők remélik, e program jelenti majd az első lépést a betegséghez kapcsolódó alultápláltság felismerésére és kezelésére.

Az országos szűrőprogram hivatalos megnyitójára március 21-én kerül sor . Ez alkalomból elismert szakemberek tartanak előadást az alultápláltságról. A kerekasztal beszélgetéssel egybekötött rendezvény elnöke Dr. Kertai Aurél, a Budapesti Orvosi Kamara háziorvos szekciójának elnöke.